Familj

Fredagar är Sushi

Härliga fredag. I dag är inte vilken fredag som helst utan #förstadageniskolan och ni kan tro att båda flickorna var överspända inför dagen. Redan kvart i sju hoppade de jämfota ur sängen, klädde sig och gjorde sig klara. Halv åtta – dvs en hel kvart för tidigt – var de iklädda regnställ och hjälmar och var så att säga redo att åka.

Deras pappa ville cykla med dem, så här första dagen och allt, men tji där fick han nobben. Med besked dessutom. De fnyste åt han och sa att här är de minsann stora nog att cykla själva.

Det ska bli mycket intressant att få höra hela deras dagshistoria senare i kväll.

Fredagar för oss är sushi-dagar. Och det mest finurliga i det hela är att IKEA har börjat tillverka sin egna sushi och säljer stora fina take away sushisar för bråkdelen av pengar som det annars kostar i de så många andra take awayarna. Sånt gillas!

Sushi är föröverig riktigt på menyn hos de flesta islänningarna och det har poppat upp sushi take away in da boutique hos de flesta matvarubutikerna. Bra tycker vi, men det är ingen som slår gamle Kamprad på fingrarna.

Nu är det så att det går inte bara äta sushi utan att ha någon form av tradition och ritual kring det hela och det har våran lilla familj anammat. Det har inhandlats sushi-tallrikar och små söta skålar till soyan och ingefäran. AB gillar också sushi men inte KI. Hon får köttbullar på tallriken och lingonsylt i de små skålarna.

Och gud nåde den som bryter mot fredags-sushin. Jag gjorde det en gång och serverade grillad lax. Jag var inte poppis den kvällen kan jag tala om.

Du kanske också gillar