Familj

Sjömännens dag.

Historiskt sätt har och är fiskenäringen störst på Island. Den börjar visserligen få en viss konkurrens av turismen som fick gigantisk fart efter den stora bankkrashen 2007. Bioteknik och Aluminiumverksamhet har också ökat markant under de senare åren. Fisket består ändå för 60% av alla exportvaror. Det är dock en ganska omtalad industri där den domineras av några få stora bolag som är familjägda. Fisket är baserat på kvota vilket innebär att de här familjerna är snuskigt rika.

I alla fall, i början av juni firar fiskenäringen alla sjömän med en ledig dag. Den har exploaterats till en festlighet där de stora bolagen går ihop och arrangera en enda stor utefest.

Vi brukar alltid besöka denna festlighet. Dels för att de ställer upp stora isfyllda kar där du kan få se alla de roliga och konstiga fiskar som faktiskt finns i havet. Det bjuds också ofta på någon god fiskesoppa och en hel del underhållning.

Dagen till ära fick vi med oss hela familjen.

Du kanske också gillar