Fläskkött Recept

Dansk purustek

En stor del av islands matkultur hämtas från Danmark. Den här rätten är ofta en del av julmaten och har förstås sin härstamning från de danska julborden. Purusteikur, säger vi på Isländska  men på svenska kallar vi det helt enkelt för skinkstek på danskt vis.

Helst ska rätten serveras med sk. brunade potatisar, ärtor, majs, rödkål och brunsås. Mina flickor bokstavligen älskar brunade potatisar och de kallar det för ”afikartofler” (farfars potatis) eftersom det är alltid han som får den äran att göra potatisarna till jul. Här hemma serverar vi det sällan.

Konsten är att steka den i omgångar. Du börjar med att skära skåror i svålen och det ska var så pass djupt att du inte går ner till själva köttet. Därefter lägger du den med svålen neråt i en ugnsform.  I formen lägger du också några lagerblad, kryddpeppar, morötter och en gul lök. Fyll på med vatten så att det täcker halva steken. Stek den i ugn ca 30 minuter på 200 grader.

Ta ut steken och strö ordentligt med flingsalt i skårorna och ovanpå svålen. Stick i hela nejlikor och kör sedan in den i ugnen i ytterligare 40 minuter pr. kg i 180 grader.

Ta ut steken och häll över skyn i en kastrull. Det blir din såsgrund. Har inte svålen krispat sig ordentligt sätt då på grillen i ugnen och kör in steken igen. Nu gäller det att ha koll så att den inte bränns.

I skyn tillsätter du buljongtärning, lite gelé och grädde. Krydda med salt och vitpeppar efter smak.

Servera med kokt potatis eller då brunade potatisar.  Ärtor, majs, rödkål och en fräsch sallad är alltid gott till.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]