Husmanskost Recept

Plommonspäckad fläskkarré

Då var det återigen dags för en Morbergs resa. Å andra sidan är det kanske inte riktigt rättvist att herr Morberg får all kredit för den här rätten serverades det ofta som söndagsmiddag hemma på Gränsgatan under min barndomstid.

Söndagsmiddag var alltid heligt hemma på Gränsgatan och det är blandade minnen från den tiden. För det vill jag lova att jag som tonåring långt ifrån uppskattade denna på pricken klockan fyra middagen med familjen. Som stalltjej var det långt ifrån uppskattat, snarare tvärtom. I dag, däremot, är jag glad över att mina föräldrar inbringade den traditionen till mig och det är något som jag nu för vidare till mina barn. Det ska dock tilläggas att tiden för söndagsmiddagen är framflyttad och oftast serveras söndagsmiddagen någon gång mellan 18-19.

Plommonspäckad fläskkarré:
1 kg benfri fläskkarré
8+8 urkärnade katrinplommon
salt och peppar

1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
1-2 syrliga äpplen
1 msk raspolja
1-2 lagerblad
3-5 dl grönsaksbuljong
ev. hackad persilja till garnering

Gräddsås:
5 dl sky från stekningen
3 dl vispgrädde
1 msk soja eller såsfärg (jag föredrar såsfärg eftersom jag gillar inte sojasmaken i såsen)
salt och nymalen peppar

Späcka fläskkarrén med plommon, salta och peppra runtom. Jag steker alltid mina stekar i järngryta så jag börjar med att bryna köttet runtomkring för att ”stänga in” köttsaften. Häll på buljong och lägg sedan i morot, palsternacka, lök, lagerblad och ytterligare de åtta katrinplommonen. Stek sakta i grytan i 1-1.5 h eller tills steken nått 85 grader. Ös skyn över steken med jämna mellanrum. Lyft upp steken och låt den vila i aluminiumfolie.

Sila såsen och häll i grädden. Salta och peppra efter smak. Servera köttet med såsen, kokt potatis, gröna ärtor och äppelmos.

Du kanske också gillar