Lamm Recept

Fylld lammsadel med camembertgratäng

I går var det dags igen för höstens påfyllning av lamm. Jag har den stora äran att jag får fyra stycken av svärfar så gårdagen var fylld av sortering, malning och packning av både färs, lår och sadlar.

Och då måste det serveras nyslaktad lammsadel!

Vanligtvis brukar jag steka den hel med ben och jag har fått svärfars speciella kryddblandning som vi i princip alltid använder oss utav.

Den här gången tänkte jag göra helt annorlunda.

För det första ska jag benskära den. Och jag ska fylla den med blåbär, blåmögelost och färsk timjan.

Här finns en bra video om hur du skär en lammsadel och i dag ska jag alltså göra den senare varianten.

Normalt brukar jag också servera mammas potatisgratäng, som är en ganska klassik variant med potatis, purjo- och vitlök, ost och en massa grädde.

I dag ska jag göra en ny variant. Jag har aldrig gjort den förut men jag tror nog att det blir bra.

Potatisgratäng med camenbert

  • 10 stora potatisar
  • 1 bit purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 camenbert
  • 100 g creme fraiche
  • 100 g gräddost
  • en stor näve riven västerbottensost

Gör så här:

Skala och skiva potatisen tunt. Strimla purjolöken och hacka vitlöken smått. Skär camenberten i skivor. Blanda ihop creme fraiche och gräddost. Varva potatis, lök, camenbert och creme fraiche röran. Gratinera i ugn ca 45 minuter. Ta sedan ut gratängen och strö en näve riven västerbottenost över. Grädda ytterligare 15 minuter.

Servera rätten med honungsglacerade morötter och en färsk sallad.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]