Fågel Recept

Harissakyckling

Vår kvarterskrog är en riktig pärla. Den ligger i ett intilliggande industrikvarter men har en fantastisk utsikt över samma vackra sjö och Blåfjällen som jag har ifrån mitt fönster. Att kalla det industrikvarter låter tungt, osympatiskt crash men består mestadels av kontorslokaler och stora hus.

Maten de serverar är helt genuin, fräsh och ja ordentlig good quality stuff. Dessutom lägger de en stor vikt på hur maten serveras. Jag har länge försökt att googla fram deras tallrikar och jag har nog inte gett upp hoppet än men den mesta av maten serveras på gjutjärntallrikar. Industri-chick och designen på restaurangen pratar om en kobination av Brittish Manchester industri och New York chick på en och samma gång.

Vi var där i fredags och åt en helt fantastisk kyckling. Den har jag tänkt att återskapa i dag.

Men vad är då Harissa? Ja, svaret är förstås ganska enkelt – en kryddblandning bestående av kuminfrö, koriander, spiskumen, fänkål, röd chili, vitlök, paprika och en snudd kanel. Och det finns såklart att köpa färdigt men är ganska enkelt att göra själv. Harissa härstammar från nordafrika.

Harisapasta:

2 tsk kumminfrön
1 tsk korianderfrön
1/2 tsk kumminfrön
1/2 tsk fänkålsfrön
3-5 torkad röd chili
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk havssalt
knivsudd av kanel
2 grillade paprika (skalade)
2 msk olivolja
Tar cirka 25 minuter

Först ska du rosta paprikorna. Det gör du genom att dela dem på mitten och ta bort frön och så inn i ugnen med grillvärme. De ska bli svarta på utsidan och därefter läggs de i en plastpåse och in i kylen i ca 15 minuter. Därefter går det lätt att ta bort paprikahuden. Skölj paprikan under vatten.

Blanda sedan alla kryddor och bränn dem lite lätt i en torr stekpanna. Låt kallna och mortla sedan alla kryddor.

Kryddor, vitlök, salt, kanel hälls i en mixer och mixas sedan tillsammans med paprika och olivolja. Det som inte används kan hällas i en glasburk och den håller sig 2-3 månader i kylen.

Ja, det låter ju ganska enkelt. Nu kan jag kopiera fredagens meny ganska enkelt men det vore kul att göra min egna variant. Och helst något som kan klara sig själv i ugnen.

Favoritkocken Jamie Oliver har förstås sin variant:

Här kommer då min variant:

Ingredienser

Kycklingkött med skinn720 g204 kcal / port
Paprika, grön gul eller röd3 st14 kcal / port
Harissa3 msk0 kcal / port
Lök, gul1 st7 kcal / port
Lök, röd1 st7 kcal / port
Oliver Kalamata50 g23 kcal / port
Potatis6 st63 kcal / port

Instruktioner

Kolla filmen med Jamie och skär kycklingen så att den blir som ett skepp. Skär alla grönsaker och potatis i bitar. Häll över harissablandningen och masera in kyckling och grönsaker. Tillaga sedan i ugn, 180 grader i ca 45 minuter.

Servera med en god sallad.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]