Recept Soppa

Fransk Löksoppa

Soppan är ursprungligen från Frankrike och heter med ursprunglig fransk stavning ”Soupe á l’oignon”. Enligt legenden är soppan uppfunnen i en restaurang nära marknaden ”Belly av Paris” och var främst till för de fattiga då löken sågs som energigivande, bakteriedödande och billig. En annan historia är att soppan uppfanns av kung Ludvig XIV av Frankrike efter han tillbringat en natt i en jaktstuga där produkter som lök, olja och champagne var de enda som var tillgängliga, av det gjorde han löksoppa.

Royalist som jag är vill jag nog hellre tro på den senare historien och soppan fick en markant plats i min uppväxt. Och jodå, nog går det att göra en billig variant men min tillhör nog ändå Ludvigs variant än den första. Riktiga råvaror med det där lilla extra gör att den här soppan blir en delikatess, en lyx, i vardagslivet.

Ingredienser:

 • 4 lökar, delade i mitten och sedan skurna i skivor
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 msk olivolja
 • en klick smör
 • 1 dl vitt vin
 • flingsalt
 • 1 nypa socker
 • grovmalen svartpeppar
 • 1 liter hönsbuljong
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 tsk timjan
 • 2 lagerblad
 • 2 skivor rostat bröd (skär bort kanterna)
 • 2 stora nävar med parmesan

Fräs löken så att den blir mjuk och svettas. Det är viktigt att du inte bränner den. Krydda med salt, socker, oregano, timjan och låt småputtra lite till. Häll sedan över vita vinet och hönsbuljongen. Lägg i två lagerblad. Låt det sjuda upp och sänk sedan värmen och låt det småsjuda i 15 minuter. Rosta brödet och skär sedan bort kanterna. Lägg brödet längst ner i soppskålen. Använd sedan en hålslev och fiska upp löken så att den fyller skålen upp till kanten. Häll sedan i buljongen. Strö över massor med riven parmesan och gratinera sedan i ugn tills osten fått färg.

Servera direkt och gärna med en vit chardonnay.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]