– it is not enough to do your best. You must know what to do – then do your best.

Bakning Kakor Recept

De isländska ”semlorna” – Bollur

De isländska semlorna påminner om de franska Petit Choux, som går under det isländska ordet Vatndeigsbollur. Det är precis som det låter en bulle gjord på vatten. De ger en luftigare och lättare semla än vad vi är vana vid i Sverige. Dessutom använder de inte mandelmassa utan sylt eller en annan gräddblandning. En del har tillochmed pudding i sina bollur. Locket har glassyr.

Här kommer ett klassiskt recept:

Vatnsdeigsbollur  (18-20 litlar bollur)

  • 2,5 dl vatten
  • 125 g smör
  • 125 g vetemjöl
  • kryddmått salt
  • 4 ägg

Gör så här:

Varm upp vatten och smör. När smöret smält blandas vetemjölet ner och blandas till en slät smet. Låt den svalna något och rör sedan ner äggen. Använd gärna en spritser och spritsa ut 18-20 bullar på en plåt Grädda i 180 grader ca 20 minuter. Tänk på att inte öppna luckan förrän de är klara för då skjunker de ihop.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]