– it is not enough to do your best. You must know what to do – then do your best.

Söndag. Under hela min uppväxt så hade vi söndagsmiddag. Klockan fyra. Det var alltid dukat i stora salongen, finrummet och det var alltid med finporslinet och ofta serverades både för- varm- och efterrätt. Det var oftast stek med potatis och sås som var varmrätten men till både för- och efterrätt så varierades det ganska ofta. Rabarberpaj och glass fick jag nog ganska ofta som barn. I år har jag tagit hand om enorma mängder rabarber så det kan bli många goda pajer under kommande höst och vinter. Här kommer nu en ny variant. Den fick stående ovationer. Som en fransk kladdkaka.

Pajdeg

 • 100 g smör
 • 0,51 dl socker
 • 2 dl mjöl
 • 2 tsk bakpulver

Fyllning:

 • 6 stjälkar av rabarber, trimmad i sektioner och skivad diagonalt
 • 1 msk socker
 • 1 msk kokande vatten
 • 100 g osaltat smör, rumstemperatur
 • 2 dl strösocker
 • 2 ägg
 • 2 stora matskedar nutella
 • 1 msk kakao
 • 2 dl mjöl

Instruktioner

 1. Pajdegen: Blanda smöret med socker, mjöl och bakpulver. Kavla ut degen emellan två smörpapper. Lägg den i formen och se till att den går rejält över kanterna. Låt den få vila i en liten stund
 2. Fyllningen: Börja med att skölja, och trimma rabarbern i stycken. Blanda socker med kokande vatten, häll blandningen över rabarbern och låt dem ”marinera” i 5 min, häll sedan av resterande ”safter”.
 3. Sätt ugnen på 180°C (vanlig ugn). Vispa smör och socker tills ljust och krämigt, tillsätt ett ägg i taget, blanda väl. Blanda mandelmjöl, kakao och mjöl i en skål. Vispa i nutella med smör/socker blandningen, vänd i (INTE VISPA) mjölblandningen.
 4. Lägg hälften av rabarber pajskalet. Täck med choklad blandningen, strö resten av rabarber på toppen. Grädda i 30 minuter, eller tills den har stelnat.
 5. Kan serveras varm eller rumstempererad. Strö över florsocker innan servering, tillsammans med glass om så önskas.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]