Jul Julen 2022

Välkommen jul

Då var vi äntligen här igen. Älskade julmånad. Jag har hållit mig till tåls länge nu men nu så har julgardin, julljus och alla tomtar fått vakna ur sin dvala. Jag kan inte låta bli att tänka på julkalendern som handlade just om julsakerna som glömdes bort. Kim Anderson var den vackra stjärnan. Julens Hjältar hette den. Det är nog dags att börja titta mer på julkalendrarna nu. Vi ligger helt klart efter. Mysteriet på Greveholm, Pelle Svanslös och Trolltider är de som alltid finns på agendan men de senaste årens julkalendrar har hållit en riktigt hög standard. Det ska bli spännande att se vad det blir iår!

Att vara utlandssvensk gör emellanåt att du får vissa (o)vanor. Vissa traditioner blir extra viktiga för dig. Första advent för mig är svensk adventsgudtjänst. Att få en lugn betänkande stund i kyrkan med väl valda ord från en svensktalande präst betyder enormt för mig.

En tidigare ambassadör sa till mig en gång, att du som utlandssvensk skapar en hybrid av det svenska och det är det här nya som blir så viktigt för dig.

Det ligger rätt mycket i det.

Svenska Föreningen på Island har funnits sedan 1955 och det är som om det är en del av mitt kall här på Island att driva denna fantastiska verksamhet vidare. Jag gör det tillsammans med andra svenskar eller islänningar med svenskanknytning, I dag och i en framtid. Det ska kanske också nämnas att det här görs helt ideellt. 😉

Varje första advent, efter gudstjänsten, sedan begynnelsen har svenskar på Island blivit inbjudna till adventsfika på ambassadörsresidenset. Det är som om det vore en naturlig del av första advenstfirandet. Föreningen har aldrig ställt några krav på dess kvalitet eftersom det viktiga är inte hur många sorters kakor, eller hur kaffet smakar utan att sveriges ambassadör öppnar dörren och välkomnar de svenskar som bor på Island till en kort stunds gemenskap.

I år blir vi inte inbjudna. Jag har flera gånger undrat varför.

Jag har inget svar. Kanske finns det någon som kan förklara för mig?

Förra året fick jag några väl tänkvärda ord som jag sedan körde fullt ut. Den bakåtvända julkalendern. Och precis som i fjol så tänker jag även iår köra denna fantastiska uppfinning. Den går ut på att du efter varje dags slut tänker igenom vad du gjort den här dagen. Vad är det som du är särskilt tacksam för – just idag.

Jag börjar på söndag – första advent!

Du kanske också gillar