Härliga februari med semlor! Jag gjorde i många år den här varianten. Men när jag nu gjort lussekatterna med fördeg så inser jag att det blir faktiskt så mycket bättre om du gör så. Och när jag nu fick min fina kvarn i julklapp så är det en fröjd att kunna mala sin egna kardemumma.

Här kommer då receptet på semlor med fördeg:

Fördeg
200 gram 30 graders varm mjölk (2 dl)

260 gram vetemjöl special (4 1/3 dl)

1 msk torrjäst

Tillsätt sen:
180 gram vetemjöl med mycket protein (3 dl)

55 gram ägg (1 ägg)

3 gram salt (0,5 tsk)

4 tsk nymald kardemumma

100 gram rumstempererat smör

90 gram socker (1 dl)

Gör så här:

Blanda fördegen och låt den vara i 15 minuter. Blanda sedan i resten och låt maskinen jobba i ca 10 minuter. Låt sedan degen vila i ca 30 minuter. Baka ut små släta bullar och låt dem sedan jäsa i minst två timmar. Lägg gärna en fuktig handduk över så att ytan inte torkar

Grädda sedan i 210 grader varmluftsugn i 8 minuter. Ta ut och pensla med ett uppvispat ägg. Gör en egen mandelmassa gröp ur bullarna och blanda det med mandelmassan och grädde. Lägg tillbaka i hålet och lägg en klick grädde ovanpå. Locket på och pudra med florsocker.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]