Bakning Bullar Jul Julmat 2023

Saffransbullar med aprikoser och mandelmassa

Jag gjorde de här lussekatterna häromdagen. Att göra en fördeg och sedan låta dem jäsa utbakade är ett mycket smidigt sätt att baka på. Dessvärre så upptäckte jag att du måste justera receptet en aning när du bakar med torrjäst. Första omgången ville inte jäsa som de skulle plus att mängden mjöl var för mycket.

Nu värmde jag till 40 grader och jag tog 3 dl mindre mjöl. Det blev verkligen kanonlyckat. För övrigt följde jag receptet till punkt. Jag brukar prova lite nya varianter som med Bakåtvänd Adventskalender – 4 december då jag gjorde lussebullar med nutella. Jag har även provat kokos Lussebullar – nya smaker och i år använde jag mig av aprikosmarmelad och mandelmassa. Ljuvligt gott om du frågar mig <3

Blanda 1 g saffran med lite socker och varmt vatten. Låt dra i 20 minuter

Fördeg:
5 dl mjölk

9 dl mjöl

1 msk torrjäst

Saffransdeg:
7 dl vetemjöl

1,5 dl socker

2 tsk salt

200 gram rumsvarmt smör

Till utbakningen

Russin

2 ägg

Instruktioner:

1. Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i ca 20 minuter.

2. Gör fördegen. Värm mjölken till 40 grader och blanda ihop till en lös deg med mjölet, jästen och saffransblandningen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3. Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i ett par minuter.

4. Tillsätt det rumsvarma smöret och knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 10-15 minuter.

5. Låt degen vila i ca 20-30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara ”slappna av” så att du kan hantera den utan att den vill dra ihop sig.

6. Jag delade degen i två delar. Den ena delen bakade jag ut lussekatterna. Kavla ut degen till en platt fyrkantig platta och använd sedan pizzaskäraren och skär remsor. För aprikosblandningen bredde jag ett tunt lager marmelad och rev mandelmassan över.

7. Lägg bullarna på plåtar och täck över med en bakduk, låt dem sedan jäsa till ca dubbel storlek, det tar minst ett par timmar.

8. Lägg russinen i blöt i 20 minuter. Sätt sedan russinen i bullarna och baka av dem.

9. Grädda i 210 grader varmluft, (230 grader vanlig), i ca 8 minuter tills de fått fin färg.

10. Så fort du har tagit ut dem ur ugnen, pensla dem med ägg uppvispat med lite vatten och salt. Pensla runt hela så att de blir glansiga och fina.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]