Vissa saker får du inte tag på här på Island. Därför blir det extra roligt när du plötsligt hittar det du letat efter i flera dagar. Jag har hittat Beefribs! Det ska serveras annandag jul och i det recept som jag såg på Jamie Olivers onepan Christmas är just detta delikata recept.

I receptet, som kommer senare ska det vara rödlöksmarmelad. Och till jul vill vi förstås få in julens smaker. Här kommer ett busenkelt recept som innehållar allt det där du vill ha til jul:

Ingredienser

  • 5 rödlökar, 550 gram eller ca 1 liter hackad rödlök
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 0,75 dl råsocker, strösocker, brun farin eller honung
  • 0,75 dl lagrad rödvinsvinäger, balsamvinäger eller vit balsamvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl vatten eller rött vin
  • Smaksätt med 2 kryddnejlikor; 1/2 stjärnanis, 2 korn hela svartpeppar, 1 tsk senapsfrön eller en liten bit kanelstång.

Tillagning

  1. Skala och skiva eller hacka rödlöken så fint du kan.
  2. Stek löken på medelvärme i en tjockbottnad panna i olivoljan eller smöret under omrörning någon minut utan att de får färg.
  3. Sänk värmen och tillsätt vinäger, salt, socker och lite vatten eller rött vin. Du kan även tillsätta extra kryddning enligt förslag ovan.
  4. Låt koka ihop under lock i minst timme upp mot 2 timmar. Rör då och då. Löken ska ha en tjock marmelad-liknande konsistens. Späd eventuellt med lite vatten då och då så att det inte kokar torrt och bränns.
  5. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, vinäger och socker.
  6. Servera direkt varm eller kall i skål. Kan då garneras med färsk strimlad rödlök, hackad persilja och färsk timjan.
  7. Eller lägg på rena glasburkar och sätt på lock när marmeladen är varm och ställ upp och ner att svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk i kylen. Kan också frysas.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]