Årets julklapp blev så till slut denna lilla leksak. Jag har hört det förut men jag säger det igen. Det här tar pizzan till en högre nivå. Proffsen berättade för mig att det är viktigt att ha den rätta pizzaspaden OCH att du dessutom har den lilla vändspaden.

När vi väl var igång så förstår jag varför. Ugnen når 500 grader så det är ju inget som du sticker in handen och rättar till något. Det gäller också att få till rätta knixen. Jag hade valt den dyrare varianten av spade. Till vår 16 Ooni köpte jag 14 pro. Den har små, små hål och det gör att du får ett bättre grepp om pizzan innan du skjutsar in den i ugnen. Det gäller dock att mjöla bakspaden ordentligt. Annars vill den inte åka upp på spaden.

Det andra är att inte lägga på för mycket på pizzan. Gulasch-pizzor gör sig icke hörd med andra ord. Då gräddas inte degen ordentligt eftersom pizzan blir för tung helt enkelt. Då är det bättre att lägga på vissa godsaker efteråt.

Det tredje är att inte göra pizzan för tunn och för stor. Då blir degen bara en tunn skorpa.

Det fjärde är att inte använda för stor kraft i armarna när du skjuter inte den i pizzan. Det får vissa toppings att ramla av som börjar sedan brinna inne i ugnen och gör att stenen blir sotig. Den lilla vändspaden är det magisak trollspöt som hjälper dig att snurra pizzan så att den gräddas fint runtom.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]