Det är regntunga skyar idag. Världen gråter och vi med den. En blek Disa skrider fram efter ett dygns kräksjuka. Hon är bättre men matt efter all kraftansträngning och ansikte är fullt av nässelutslag. Idag går vi inte ut säger jag och Disa blir allt mer moloken.

Nåväl, vi får väl baka istället och sagt och gjort så stod vi k köket och blandar deg. De här bullarna är lite omständiga men blir fantastiskt goda. Ja, egentligen inget krångligt alls men det tar tid då de ska jäsa och vila ganska länge emellan momenten.

Kanelbullar

Ingredienser:

Fördeg

250 g mjölk (2,5 dl) värms till 35 grader

1 msk torrjäst

250 g vetemjöl (drygt 4 dl)

Deg

250 g vetemjöl (drygt 4 dl)

4 g salt (0,75 tsk)

6 g hela kardemummakärnor (som ska mortlas) (2 tsk)

100 g rumstempererat eller kallt smör

100 g socker (drygt 1 dl)

Fyllning

200 g rumstempererat smör

175 g strösocker (2 dl)

10 g vaniljsocker (2 tsk)

20 g kanel (3 msk)

Till utbakning

1 ägg

Pärlsocker

Instruktioner:

Fördeg

1. Blanda allt tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme. 

Deg

1. Mortla kardemumman.

2. Blanda ner alla ingredienser i den jästa fördegen.

3. Arbeta i en köksmaskin i minst tills den blir blank och elastisk. Det tar väldigt olika lång tid beroende på hur stark din köksmaskin är. Den ska inte bli varmare än 25 grader. Gör gärna ett glutentest för att se om degen är klar.

4. Låt degen vila övertäckt i upp till 30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara ”slappna av” så att du kan kavla den utan att den drar ihop sig. Det kan räcka med 10 minuter. Gör fyllningen under tiden. Här kan du också välja att lägga in degen i kylen över natten. 

Fyllning

1. Blanda samman alla ingredienser. Se till att det är rumsvarmt så att det är lätt att breda ut. Och vispa inte, rör bara ihop. 

Baka ut bullarna

1. Kavla ut degen till en stor rektangel, så att degen är ca 0,5 cm tjcok och bred på fyllningen jämt över hela. Vik ett treslag och vänd på degen så att den återigen ligger framför dig som en rektangel. Kavla ut den så att den är ca knappt 1 cm tjock. Skär 16 remsor och forma dem som du önskar. Lägg dem på plåtar.

2. Låt dem jäsa under duk eller plastfolie i ca 2-3 timmar. Det kan ta mellan 1-3 timmar beroende på hur varm din deg var, hur varmt det är i rummet etc. 

3. Pensla bullarna med ägg (blanda gärna upp med lite vatten och salt för en lättare pensling) och strö över pärlsocker

4. Grädda bullarna i ugnen på 210 grader varmluft (225 grader vanlig ugn) i ca 8 minuter (lite beroende på hur stora du gjort dem).

Du kanske också gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[instagram-feed]