– it is not enough to do your best. You must know what to do – then do your best.

Recept

En svensk klassiker – Pannbiff med lök, skysås och pressgurka.

Husmanskost

Det här mina vänner är så mycket Sverige för mig. En rätt som min mor gör mycket ofta och ja, en klassiker helt enkelt. Husmanskost när den är som bäst! Pannbiff, massor med stekt lök, potatis, lingon och en skysås! Och toppa det sedan med hemmagjord pressgurka.

Det här behöver du :
1 kilo färs
2 dl vatten
1 dl ströbröd
1 msk potatismjöl/vetemjöl
1 ägg
1 gul fint hackad lök (som du bryner lite lätt)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop alla ingredienser utom färsen i en stor bunke. Låt stå någon minut att svälla. Rör ner blandfärsen och forma till biffar. Stek i stekpanna i omgångar så biffarna får fin färg. Lägg allt i en ugnsform och stek dem klara i ugnen. Ca. 10 minuter.

Servera med stekt lök, kokt potatis , skysås som du gör i stekpannan efter att du stekt löken så får du med den goda smaken. Dessutom vill jag gärna ha pressgurka och lingonsylt.

Stekt lök :
4 gula lök
Smör En nypa socker el. farinsocker
Salt & nymalen vitpeppar
Vatten
GÖR SÅHÄR : Skala och skär löken i ringar. Smält smör i stekpannan på medelvärme. Tillsätt löken, en nypa socker, salt och vitpeppar. Låt den steka så den blir genomskinlig och fått lite fin färg. Tillsätt sen ett par matskedar vatten, sänk värmen och fortsätt steka löken minst 30 min, tills vattnet kokat in.

Skysås :
När du har stekt klart löken ta ur den ur pannan och slå i ca 6-8 dl köttbuljong, (tärning el. fond + vatten) soya, en tesked svartvinbärsgéle, salt & peppar, runda eventuellt av smaken med en skvätt grädde. (Och gärna en burk champinjoner också). Red av såsen med mjöl utrört i lite vatten.

Pressgurka:
1 gurka
salt
2msk ättiksprit
1 dl vatten
4 msk socker
vitpeppar
hackad persilja

Gör så här:
Skiva gurkan med en osthyvel. Strö över salt och blanda runt. Låt stå i en halvtimme. Gör sedan lagen och häll över gurkan. Låt stå i en timme innan servering.

Det här blir en höjdarmiddag 🙂

Du kanske också gillar

[instagram-feed]