– it is not enough to do your best. You must know what to do – then do your best.

Recept

Kyckling – allt i ett

Om det inte serveras klassisk söndagsstek så ställs det oftast fram kyckling i det här huset. Och vad är mer smidigare än att köra ihop allt i ett och ställa på grillen i knappt en timme?

Kyckling allt i ett

Nu köper jag oftast hel kyckling som jag styckar själv. Det beror mest på att fröknarna finemang vill ha kycklingklubba, maken vill ha bröstet och själv är jag barnsligt förtjust i vingarna – ja och bröstet.

Och om du inte vet hur du styckar en kyckling ställer alltid youtube upp och lär dig;)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TZ1my0VSGNY[/youtube]

Så var det här då med fosfatspetsad kyckling eller inte? Jag vet det är många som överhuvudtaget vägrar att köpa kyckling med fosfat men här måste jag allt lyfta ett litet finger eftersom denna fosfaträdsla oftast bottnar i okunskap. Fosfat är något som finns naturligt i kroppen medans du lever och försvinner när du dör. Det är det som kallas för likstelhet. Genom att tillsätta fosfat får du alltså en mjukare produkt. Problemet är att många kycklingleverantörer blir allt för klåfingriga och tillsätter för mycket fosfat. Och det är förstås inte bra eftersom du får en svampliknande produkt. Tumme ner för det alltså.

Det andra som du ska tänka på när du tillagar kyckling är förstås att den innehåller en helt annan bakterieflora än all annat mat som vi tillagar och du kan faktiskt bli riktigt, riktigt dålig om du får i dig de råa kycklingbakterierna. Nere i Europa är det mer vanligt än sällan som kycklingen innehåller salmonella. Men för att slå hål på myten om att det är livsfarligt att äta salmonellasmittad kyckling så kan jag berätta att alla coliforma bakterier dör vid 49 grader. Däremot är det viktigt att rengöra knivar, skärbräde innan du skär kalla grönsaker.

Nu är förstås kyckling inte särskilt gott vid 49 grader utan vi vill helst ha den helt genomstekt. Och en styckad kyckling på grillen tar ungefär 60 minuter.

Här kommer mitt recept på kyckling alltiett:

1 st hel kyckling, styckad

marinad till kycklingen:
3 soltorkade tomater, fint skurna
färsk basilika
färsk koriander
salt, peppar, och gärna lite paprika/chayenne/chilipulver
1 tsk kapris
olivolja

Tips: färsk krydda blir ofta fort visset. Lägg det i en skål med kallt vatten så blir det färskt och fräscht inom fem minuter…

2 morötter
8 små potatisar
vitlök
gul lök
paprika

lägg allt på ett bläck och grilla i ca 60 minuter

Kyckling med tillbehör

Du kanske också gillar

[instagram-feed]