Recept

Porterstek på älg

Klassisk porterstek på älg.
Ingredienser:
 • 1 kg benfri älgstek
 • 1 flaska porter, 33 cl
 • 1 dl outspädd svart vinbärssaft eller kråkbärsaft
 • 0,5 dl soja
 • 3 msk koncentrerad kalvfond eller 1 köttbuljongstärning
 • 1 skivad gul lök
 • 6 enbär, lätt krossade
 • 10 svartpepparkorn
 • 1 tsk timjan

SÅS:

 • 8 dl silad sky
 • 5 msk vetemjöl
 • 2-5 dl grädde
 • salt och nymald svartpeppar
Gör så här:

Putsa bort eventuella senor och hinnor från köttet. Bind upp det om det behövs. Blanda porter, saft, soja, fond, lök och kryddor i en avlång gryta som steken passar i. Lägg i köttet och lägg på lock. Låt det sjuda cirka en timme tills köttet känns mört. Vänd på det en gång under koktiden. Ta steken från värmen men låt den ligga kvar i skyn cirka 20 minuter. Ta sedan upp den, vira in i folie och sila skyn i en kastrull. Vispa ihop vetemjöl och grädde slätt. Koka upp skyn och vispa i gräddblandningen. Låt det sjuda några minuter och smaka av med salt och peppar. Skiva köttet tunt och servera med sås och potatis. Jag hade även en gräddstuvade kantareller, majs och sallad som tillbehör.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]