Jul Julmat 2023 Nötkött Recept

Julköttbullar med ansjovis

Först hade jag tänkt att göra det riktigt lätt för mig. Att köpa färdiga köttbullar. Men ju mer jag tänker på det så vad är det för mening att ha köttbullar på ett julbord om de är de gamla vanliga?

Nja, minsann får det bli ändring på det. Nu ska jag testa köttbullar med ansjovis och västerbottenost. Hårdvaluta helt enkelt. Nu är jag lyckligt lottad att jag har både ansjovis och västerbottenost hemma.

Nu ska här rullas köttbullar!

Ingredienser

100 stycken

 • 500 g nötfärs
 • 500 g fläskfärs
 • 2 dl mjölk
 • 1 dl ströbröd
 • 1 gul lök- stor
 • 1 burkanjovisfiléer- (125 g)
 • 150 gvästerbottensost- riven
 • 1,5 tsk salt
 • 0,5 tsk svartpeppar- nymald

Gör så här

 1.  Blanda mjölk och ströbröd och låt det svälla ca 5 min. Skala och hacka löken fint. Fräs löken lätt. Den ska inte ta någon färg utan bara svettas. Lägg i salt och peppar. Häll i ansjovisen med sitt spad och rör / mosa in den i lökmassan
 2.  Blanda färsen med ströbrödsblandningen, lök, ansjovis och ost. Krydda med salt och peppar. Forma till små runda köttbullar.
 3.  Stek köttbullarna i ugn ca 10 minuter i 180 graders varmluft.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]