– it is not enough to do your best. You must know what to do – then do your best.

Under julhelgen gick Julie och Julia, en film som handlade om en tjej i New York som bestämde sig för att laga alla Julies recept ur hennes kokbok. Undra om jag kommer att bli något liknande, nu när jag fick Morbergs kokbok i julklapp?

Först ut – till lunch faktiskt – är raggmunk. Det har alltid varit min stora favorit och tjejerna gillar det också. Det enda tragiska är att här på Island finns inte rimmat sidfläsk i butikerna, såvida du inte gör det själv förstås. Och det har jag inte hunnit den här gången så det får bli bacon istället. Det fungerar precis lika bra. Lingonsylt hittar vi på IKEA och det är förstås ett måste till raggmunk.

Raggmunk:
8 skalade rivna (grovt) potatisaar
1 ägg
2 dl mjöl
4 dl mjölk
salt
smör till stekning

Rör i hop allt till en smet och stek laggor i en stekpanna.

Den andra rätten  blir redan i kväll och det är Sjömansbiff eller Sailors beef som det heter på engelska. Så här i januar – när julen har tärt hårt på plånboken – ska jag köra en budgetvariant och jag kommer att använda mig av grytbitar på nöt i stället för innanlår. Det enda jag tillägger från receptet är att jag kommer att koka köttet mört i en och en halv timme innan jag gör resten av receptet.

500 g grytbitar av nöt (min budgetvariant)
10 potatisar
2 gula lökar
2 msk smör (vi har mjölkallergi i familjen så jag väljer ett mjölkfritt)
salt och vitpeppar
1 flaska öl 33 cl
2 dl köttbuljong (och ja, det ska vara MSG fritt!)
2 lagerblad
hackad persilja till garnering

Koka köttet i separat buljong och öl, lagerblad och kryddor i drygt en timme. Skala potatisen och löken. Skär potatisen i tjocka skivor och löken i tunna skivor. Bryn löken. Ta nu upp köttet (inte hälla ut buljongen!) och varva det med potatis och lök i en ny rengjord gryta.  Sila buljongen från det gamla uppkoket och använd den sen igen som den nya köttbuljongen. Låt nu allt småputtra  under lock på svag värme i en timme. Servera med perserilja, saltgurka och gärna lite ruccola.

Den här rätten är verkligen en gammal klassiker som passar både stora som små.

Du kanske också gillar

1 kommentar

Kommentarer är stängda.

[instagram-feed]