Övning ger färdighet men det här var bland det roligaste jag gjort på länge. Det är lite pyssel men ändå mycket enklare än vad jag först föreställt mig.

Den första omgången blev ok men den andra omgången blev helt klart mycket bättre. Tekniken ligger i när du separerar vasslen mot ostmassan. Den första omgången rörde vi med en slev för att sila bort vasslen men då krympte ostmassan ganska rejält. I den andra omgången användes ingen slev alls utan massan rullades runt av sin egna tyngd i silen och då fick vi en större mängd ostmassa vilket gör att det blir helt enkelt större sats och ja, resultatet blev så mycket bättre.

Det här ska definitivt göras oftare och kommer defintivt vara en efterrätt i jul 🙂

  • 2½ liter mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe
  • 3 ägg
  • ½ dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ dl hackad söt mandel
  • 2 hackad bittermandlar

Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken. Värm resten av mjölken i en kastrull till 37°. Ta den från plattan och vispa ner mjölblandningen och ostlöpen. Låt stå 30 min. Skär i den stelnade massan så att den separerar. Låt stå 30 min. Häll massan i durkslag eller sil så att vasslen rinner av. Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop ägg, socker, grädde och mandel. Rör i ostmassan. Häll smeten i en vid, smord form, ca 1 liter. Grädda i mitten av ugnen ca 1 tim.

Du kanske också gillar