Covid-19

Samkomubann – dagur 4

Finländarna har sitt sisu. Islänningarna har samsterk. ”Tillsammans är vi starka”

Islänningarna är vana att arbeta sig upp ur motgångar. Det ligger i blodet – uppbyggt i generna sedan vikingatiden då det mer än ofta rådde kärva tider. Det blir allt mer påtagligt i dessa tider. Nyhetsflödet på radio och tv ändrar nu form och de tidigare panikångestrapporterna om antalet smittade, hur många i karantän och vartifrån de kom börjar sakta men säkert tonas ner och bytas ut mot mer praktiska åtgärder om hur ska du som individ klara av den här situationen.

Vår direktör för Folkhälsoinstitutet, Alma Möller, blir årets stilikon, det nämde jag redan i går, vilket gör sig gehör för den materialistiska sidan hos islänningarna. Jämställdigheten, feminismen, en stark kvinnlig ledare när hon är som bäst speglar dagens isländska samhälle ganska bra. Hon går ut i media där hon går sakligt ut och berättar hur det här viruset beter sig och hur vi ska bete oss för att inte komma i lag med det. Bakom sig har hon en delegation av sóttvarnarlækninr, dvs epidemiologister, som backar upp hennes meddelanden. Det görs korta informationsvideo om hur du ska tvätta händerna, hur du ska hosta och hur du ska nysa.

Knytblusen får pondus helt enkelt.

Ännu en knytblus. Idag rosa som hon satt tillsammans med en
mörkblå kostym. Elegant stil och klassiskt med en liten egen touch. .

Sedan en vecka tillbaka råder besöksförbud på ålderdomshem och vårdhem. Och eftersom alla större event nu är inställda så är artisterna i princip arbetslösa. Även här kommer det isländska jävlarannamma in i bilden och det är fantastiskt att se att de nu grupperar sig och ger konserter till de äldre och sjuka – utomhus. Då ska också nämnas att det fortfarande är riktigt kallt här på Island. Bravo!

Det är fantastiskt vackert här i dag. Klarblå himmel och snövitt landskap. Men det är kallt. Radion pratar om – 12 grader och det kändes rejält när jag gick med Disa till skolan i morse.

Gårdagens vegetariska lasagn blev verkligen en höjdare. Jättegott. Jag gjorde ett foccaciabröd och vi festade tillochmed till det med ett glas rött det här. Vardagslyx så det förslår.

Vegetarisk lasagne med foccaciabröd och pesto

Det är torsdag, vilket normalt sätt brukar betyda ärtsoppa och pannkaka. Soppan är för tillfället slut så i kväll får det bli en liten annorlunda torsdag. Löksoppa får det bli för oss vuxna men barnen kommer att få pannkakor.

Det blir kalas det.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]