Fisk Recept

Vintern rasar ut!

Jag älskar alla årstider. Det jag egentligen älskar mest är när den ene ebbar ut och den andre tar vid. Jag tror det bottnar i förhoppningen och förändringen jag älskar mest. När jag är som mest trött på den utebbandi årstiden då vill jag att den nya ska ta vid. Våren är alltid lika välkommen.

Vårens start för mig är Valborg. Denna ljuvliga svenska tradition som har en hel del glamour i sig. Festligheter, finare meny och finare klädsel är det som jag helt förknippar med Valborg. Svenska föreningen på Island har alltid satt en guldkant på Valborg, och nu, äntligen efter två års pandemi, ska vi kunna ta tag i vår fantastiska sed att träffas över lite glamour och god mat.

Det som jag också förknippar med Valborg är rätten som pappa alltid gjorde till första maj. Inkokt lax med dillmajonäs. Jag har försökt att få tag på hans egna paradrätt men det verkar som att just denna rätt gjordes från hans eget huvud och blev aldrig dokumenterad. Tyvärr.

Det som liknar hans recept mest går under namnet Laxaladåb. Och det ser ut så här:

Laxaladåb:

 • 800 g laxfilé
 • 0,75 dl blandad matättika
 • 2-3 tsk salt
 • 8 vitpepparkorn
 • 2 tsk strösocker
 • 5 kryddpepparkorn
 • 1 lagerblad

Gelé:

 • 1 l fiskbuljongtärning
 • 10 blad gelatin
 • 1 gurka, tärnad
 • 3-4 tomater, i klyftor
 • 1 knippe dill

Sås:

 • 3 dl gräddfil
 • 0,5 dl dill, hackad
 • 0,5 dl krasse, hackad
 • 0,5 dl gräslök, hackad
 • salt

Allt sammans var så lagt i en glasskål så att du fick en färgglad tårta som serverades med kokt potatis och just denna kalla dillmajonässås.

När jag nu googlar på just inkokt lax så dyker denna rätt upp, som är gjord av Leif Mannerström. I år tror jag minsann att jag ska prova hans variant.

Du kanske också gillar