Filosofi

Nationaldagen som försvann

Min dolda passion är botanik. Pelargoner tillhör favoriterna. Carl von Linnés böcker om den nordiska floran står med prakt i bokhyllan. Linnés lärjunge Daniel Solanders intågande för 250 år sedan är en fantastisk högtid som definitivt skall uppmärksammas. Ändå kan jag inte annat än känna sorg att jag på den svenska nationaldagen inte mötte en enda svensk och genomsnittsåldern inte går under 40.

Ska inte Sverige firas av och med de svenskar som bor här? Om vi vill bevara svensk tradition i en framtid ska då den yngre generationen utelämnas?

Själv gjorde jag en tyst revolt och tog med alla flickorna.

När jag lade ut det här på facebook så fick jag frågan om vems var felet och vilka fick inbjudan. Ja, det är bra frågor att ställa till den som är ordförande för Svenska Föreningen på Island. 6 juni tillhör inte föreningens standardprogram eftersom det ligger i ambassadens arbetsplan. Efter två års fadäser så börjar jag ändå undra om vi inte ska ta upp det i vårt program. Förra året firade vi Nationaldagen då ambassaden inte gjorde någonting. Och med facit i hand av gårdagens fadäs så har jag förstått att de överhuvudtaget inte bryr sig om svenskarna som bor här.

Min nationaldag kändes ändå ganska ok för kvällen avslutades med att gå på en Lisa Ekdahl-konsert

svensk kultur på island!

Du kanske också gillar