påsk

Påskförberedelser

Om det är något som jag verkligen älskar så är det alla våra högtider. Och även om julen alltid får sin egna månad så är påsken alltid lika välkommen. Den förbereds visserligen inte en hel månad med ett par veckor före påsk och de färgglada dekorationerna får titta fram. Jag vill ha det färgglatt och inte det här beiga och ljusa pastell som nu fylls i blomsterbutiker och bloggar.

Ett som tillhör högtiderna är Sussane och Klaras slow-tv. Helt fantastisk idé att sända i flera timmar, lite småprat, laga mat och pyssla. Här är Sussannes youtube-kanal

Susannes Skafferi och Underbara Clara sänder live från Claras kök i Västerbotten

Det får mig att börja planera årets påskmeny. Förra året hade jag storfamilj hela påsken och det var helt underbart även om det tar på krafterna att ha 10-12 personer i mat i en veckas tid 🙂

För ett par veckor sedan påskpysslade vi med Svenska Föreningen på Island och det ger alltid lite mersmak.

På instagram hittade jag det här.

Skärtorsdag

På skärtorsdagen gör jag alltid smörgåstårta till lunch. Det ska det bli även i år. De tidigare åren har jag gjort med tonfisk och själv tycker jag det är fantastiskt gott. Jag ska göra en ny variant med rökt lax. Då kan den även vara en förrätt till kvällen då jag det planeras ugnsstekt lax med sparris, hollandaissås och kokt potatis.

Långfredag

Offerlammet. Skämt å sido men på långfredagen planeras lammrygg. Till det en härlig sallad och hasselbackspotatis och grönpepparsås.

Påskafton

Fördelen med att bo på Island är att påskfirandes egentligen görs på olika dagar. I Sverige är påskafton största dagen då vi äter påskbord, letar påskägg medans på Island är det påskdagen som är den största. Flickorna får alltså två stora dagar istället för en. 🙂 Årets påskbord bör som sig hör innehålla sill, gubbröra, västerbottenpaj, rökt lax, ägg, jansson, prinskorv och köttbullar. Sen hittade jag ett roligt recept på instagram, där hon gjorde morötter av smördeg som sedan fylldes med en röra och dillkvist fick fungera som morotens gröna blad

Här finns denna på instagram

Som efterrätt ska jag servera en hemmagjord glass som jag fick hos en väninna häromhelgen. Saffransglass med rosvatten.

Påskdagen

Det första som jag tänker på är kalkon men jag har en svag aning om att här går det inte riktigt att ändra på traditionerna. Det blir Hamborgarhryggur, den isländska kasslern. Till påskdagen görs även alltid tårta. Ofta gör jag en chokladtårta då den isländska påsken verkligen går i chokladens tecken men nu hittade jag ett förslag på att göra en princesstårta i gult så varför inte ändra?

Annandag påsk får gå i resternas gyllene väg…

Du kanske också gillar

[instagram-feed]