påsk Recept Smörgåstårta

Årets smörgåstårta går i lax

Att göra smörgåstårta på skärtorsdagen är en tradition jag hållt i ganska många år nu. Jag har alltid gillat smörgåstårta. För mig har den i många år förknippats med en extra bonus när vi jobbade på lördagar. Pelles smörgåstårta, som vi kallade den, hade leverpastejsfyllning, rejält med majonäs och var minst sagt riktigt stabbig.

För ett antal år sedan kom jag över ett recept som hade en fyllning med tonfisk. Jag har nog aldrig gillat tonfisk för jag förknippade det med kattmat för det var just det som vi gav stallkatten. Att det låg en hel del fördommar bakom denna åsikt insåg jag när jag smakade detta recept. Det rekommendars verkligen.

I år tänkte jag ändå förnya mig och göra årets variant med rökt lax. Den blev riktigt god.

Ingredienser till fyllningen:

  • Rökt lax (mängd beroende på storlek av tårta)
  • Keso 500 g
  • Cremé Fraiche, 10% 250 g
  • Majonäs, två matskedar
  • Ägg, 4 st
  • Dill, en rejäl knippe
  • Lökpulver, paprikapulver, salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser och smaksätt med kryddorna. Lägg ut franskbröd och varva med fyllning och bröd. Avsluta med att blanda ytterligare en burk Cremé Fraiche och 1 majonäs och gör ett tunt lager som täcker hela tårtan. Jag dekorerade med gurka, tomat och röd paprika men det går förstås att dekorera med vad du vill.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]