– it is not enough to do your best. You must know what to do – then do your best.

Något som också tillhör mina söndagar så är det söndagsstek i olika former.

Den här söndagen blir det av föl och jag gör en ny variant som jag tror kan bli riktigt lyckad.

Som alla andra stekar ska du bryna den runtom för att stänga in köttsaften. Till själva steken använder jag enbart salt och svartpeppar. Medans steken bryns gör jag iordning en gul lök som jag skär i stora bitar, skalar 4 morötter, 2 vitlökdklyftor och 10 katrinplommon.

Därefter gör jag iordning buljongblandningen som betsår av 2 msk kalvfond, 3 dl rödvin, 3 dl vatten, koriander, timjan, salt, vitpeppar och en viltkryddblandning.

När steken har brynts på alla sidor häller jag buljongblandningen över steken och lägger i lök, morötter, vitlök och katrinplommon.

Därefter får steken steka sakta under lock i dryga 1,5 timmar. En sådan här stek ska vara helt genomstekt.

Av buljongen görs sedan såsen. Börja med att sila bort alla grönsaker. Jag brukar använda en fin sil som jag ställer över ett litemått. Vätskan åker tillbaka i en kastrull och grönsakerna serveras sedan som extra tillägg till måltiden. Det går egentligen att bra att bara reda buljongen men den som vill ha det lite festligare använder lite grädde.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]