Småprat

Konudagur, bolludagur, sprengidagur och öskudagur

Kvinnans dag hölls traditionsenligt under söndagen. Jag blev uppvaktad med både blommor, tårta och vitt vin.

Nu är Thorrinn slut och vi stiger snabbt in i nästa evenemang i den isländska kalendern. Idag är bolludagurinn, den följs tätt därefter av sprengidagur för att sedan kila raskt vidare in i Öskudagur. Och för att göra en rak översättning så är bolludagurinn inget annat än den dagen då du äter bullar eller ja i mattermer fiskbullar till lunch och gräddbulle till halvtrekaffet. De isländska gräddbullarna påminner förstås en hel del av de svenska semlorna med en touch av de franska petit chou. De har samma bullgrund som de franska och så innehåller de sylt, grädde och på locket ska det vara chokladsås.

Mina flickor fick dagen till ära en hybrid. Jag hann inte med att baka den isländska varianten men jag hade frysen full av de svenska kardemummabullarna, som jag bakade häromdagen. Nu blev det ingen mandelmassa utan jag gjorde en gräddblandning av brödet och jag gjorde en nutellagrädde och även locket fick nutella på sig. Disa nickade nöjt för hon har ingen särskild koppling till semlor och tycker inte det är särskilt gott. Jag bjöd på liknande variant i lördags och den avnjöts i stallet efter en kall och vintrig snöstormsridtur.

Sprengidagur är motsvarigheten till fettisdagen. Jag minns som liten att då åt vi bruna bönor och fläsk till lunch och sen en semla på det. Här äter vi en liknande variant av ärtsoppa. Den görs visserligen på gula ärtor men varken smaken eller konsistensen är densamma som våra traditionella ärtsoppe. Ärtorna har skalats av och delats på mitten vilket gör att du får i princip en helt slät vattnig soppa. Att göra svensk ärtsoppa på dessa bönor är rena rama katastrofen. Och eftersom lamm är traditionellt sätt det största köttdjuret som fanns så innehåller den saltat lammkött. Dessutom serveras den med kokta morötter, kålrötter och ibland även potatis. Smaken är bra men salt. Vansinnigt salt och sprengi – jag det kommer väl från alla gaser som sedan bildats av soppan 🙂

Öskudagur har väl blivit lite malplacerad då den härstammar från nordiska askonsdagen, vilken alltid är onsdagen i fastan enligt den kyrkliga traditionen. Islänningarna har den som sin egna Halloween då barnen klär ut sig och går trick and treat. Tradutuibeb ör att du ska helst göra din egna kostym men på senare år så är det affärerna som säljer mest.

Disa ska vara Wednesday iår som är henns stora favorit just nu. Och nog är hon en liten Wednesday.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]